Blogia
ASAMBLEA DE PARADOS MOLLET

Jáuregui (PSOE) defensa el copagament en sanitat i critica el "gratis total"

 

L’eurodiputat del PSOE Ramón Jáuregui ha defensat aquest dimarts la necessitat d’introduir el copagament en serveis públics com la sanitat i la universitat per garantir el futur de l’Estat del Benestar a Espanya.

SANT BENET DE BAGES (BARCELONA), 28 (EUROPA PRESS)
 

L’eurodiputat del PSOE Ramón Jáuregui ha defensat aquest dimarts la necessitat d’introduir el copagament en serveis públics com la sanitat i la universitat per garantir el futur de l’Estat del Benestar a Espanya.

 

En una intervenció en les jornades sobre ’Lideratge en temps de crisi’ organitzades per ESADE, ha lamentat que a l’Estat espanyol s’ha instal lat durant dècades la cultura del "gratis total" i ha demanat una major contribució dels ciutadans en el despeses públiques tenint en compte sempre el seu nivell de renda.

 

Sobre l’àmbit sanitari, ha indicat que "cal incorporar copagaments en sanitat si es vol que segueixi sent universal i avançada", i ha apostat per implementar campanyes informatives per les quals s’informi el ciutadà dels costos de les seves intervencions en la sanitat pública.

 

"La contribució de les famílies espanyoles al copagament universitari és el més baix d’Europa. La majoria hem educat els nostres fills gairebé gratis. Jo hagués pogut pagar més", ha explicat Jáuregui, per a qui el sistema universitari espanyol és de "baixa qualitat" .

 

També per garantir el futur de l’Estat del Benestar, l’ex conseller basc ha considerat imprescindible abordar la reforma del sistema de pensions revisant el Pacte de Toledo, una reforma que segons ha dit ja han afrontat "molts països d’Europa".

 

Jáuregui ha admès que aquest dimarts és un dia "sensible" per parlar de la reforma de les pensions per la imminència de la vaga general de dimecres, però ha defensat que es tracta d’un aspecte fonamental per a la viabilitat econòmica de l’Estat que s’haurà de abordar amb els sindicats i les comunitats autònomes.

 

"La vaga passarà demà, la vida segueix i caldrà abordar les reformes necessàries", ha tancat.

 

Sense esmentar explícitament la reforma laboral, l’eurodiputat ha defensat "les reformes profundes" que han hagut d’afrontar els països europeus per garantir el futur dels seus serveis públics, i ha assegurat que sense aquests canvis l’Estat del Benestar seria "insostenible".

 

RETARD EN LA JUBILACIÓ I REFORMA FISCAL

 

L’eurodiputat socialista ha titllat de "raonable" retardar l’edat de jubilació dos anys, però ha advertit que una reforma d’aquesta magnitud té "l’oposició frontal" de la major part de la societat.

 

Així mateix, ha defensat una reforma fiscal perquè el sistema impositiu espanyol està "coix" després de la caiguda del sector de la construcció, que ha suposat, segons ha dit, el descens d’entre el 20 i el 25 per cent de la recaptació de les administracions.

 

En aquest sentit, ha contemplat la introducció de noves taxes sempre que siguin "models impositius senzills de recaptar", i ha citat com a exemples la introducció d’un impost al querosè dels avions, en peatges en els autovies, en les centrals nuclears, en les emissions de CO2 o al transaccions i actius financers.

 

Paral.lelament amb la revisió del sistema impositiu, Jáuregui ha defensat la lluita contra el frau fiscal i els espais fiscals opacs, i ha recordat que "la meitat dels paradisos fiscals del món" es troben en territori europeu.

 

En les jornades de lideratge també han participat l’ex secretari general de l’OTAN Javier Solana, l’expresident del Govern Felipe González, l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, així com un centenar d’empresaris catalans.

Font: Diari Què

0 comentarios